Print

Concert Utopia Ensemble + Expo BOZAR Theodoor van Loon

CONCERT: Utopia Ensemble La Luz de Vuestros Ojos

In Vlaanderen was de Mariaverering lange tijd een belangrijk deel van de volksdevotie. Daarvan getuigen de talloze kapelletjes langs Vlaamse wegen, de indrukwekkende basilieken, kathedralen en Onze-Lieve-Vrouwe-kerken, maar ook de processies en gezangen waaraan de gelovigen zich overgaven. De Spaanse bezetting in de 16e eeuw versterkte die trend nog. Zo gaven Isabella, de dochter van Filips II van Spanje, en haar echtgenoot aartshertog Albrecht van Oostenrijk de opdracht tot de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Scherpenheuvel en voor de indrukwekkende Mariacyclus van schilder Theodoor van Loon die er vandaag nog steeds te zien is. Voor dit unieke muziekprogramma in situ stelde Utopia Mariavespers samen op basis van de structuur van de gekende Vespers van Monteverdi. Het ensemble combineert prachtige psalmen en antifonen met de sublieme gezangen uit het Hooglied, geschreven door Spaanse en Vlaamse componisten als Gombert, de Morales, de Vittoria en Lassus.

Programma:

Giovanni Gastoldi  - Psalm: Domine ad adjuvandum me  
Tomás Luis de Victoria - Psalm: Dixit Dominus  
Josquin Desprez  - Psalm 112: Laudate Pueri  
Giovanni Pierluigi da Palestrina  - Pulchra es  
Cristóbal de Morales - Antifoon: Salve Regina  
Anon. - Psalm 121: Laetatus Sum 
Francisco Guerrero - La Luz de Vuestros Ojos  
Francisco Guerrero - La gracia y los ojos bellos  
Cristóbal de Morales - Antifoon: Ave Regina Caelorum a 5  
Orlandus Lassus - Psalm 126: Nisi Dominus  
Tomás Luis de Victoria - Psalm 147: Lauda Jerusalem  
Richard Dering - Ave verum Corpus  
Peter Philips - Ave Maria à 5 voix  
Anon. - Ave Maris stella
Nicolas Gombert - Magnificat 

Het Utopia Ensemble bestaat uit Veerle Van Roosbroeck (sopraan), Bart Uvyn (contratenor), Adriaan De Koster (tenor), Lieven Termont (bariton) en Bart Vandewege (bas).

Gekoppeld aan het concert van het Utopia Ensemble wordt een rondleiding voorzien in de Basiliek met uitleg over het werk van Theodoor Van Loon.

VERLOOP VAN DE AVOND

20u00 Rondleiding 'Theodoor Van Loon' in de Basiliek (op 16/11 in het Nederlands, op 17/11 in het Frans)

21u00 Concert Utopia Ensemble

22u15 Rondleiding 'Theodoor Van Loon' in de Basiliek (op 16/11 in het Frans, op 17/11 in het Nederlands)

TICKETS

Tickets voor deze unieke avond zijn te reserveren via BOZAR:

Ticketprijs: 18 euro – in deze prijs zit een gratis ticket voor de tentoonstelling over Theodoor Van Loon in BOZAR inbegrepen (normale prijs 16 euro).

EXPO BOZAR: Theodoor van Loon, de eerste Zuid-Nederlandse caravaggist tussen Rome en Brussel

In het kunstlandschap van de Zuidelijke Nederlanden bekleedt Theodoor van Loon (1581/82-1649) een unieke plaats, maar bij het grote publiek is zijn naam vrijwel onbekend. Nochtans waren zeventiende-eeuwse auteurs niet spaarzaam met hun lof over deze schilder. Zoals twintigste-eeuwse kunstenaars naar New York trokken en er een heel eigen kunstscene ontdekten, zo was Van Loon ten diepste getekend door de Italiaanse schilderkunst en door zijn contacten met kringen van geleerden in Rome, de toenmalige hoofdstad van de kunst, waar hij meerdere malen verbleef. Na zijn terugkeer in de Zuidelijke Nederlanden speelde Van Loon een nauwelijks te overschatten rol in het formuleren en verspreiden van een moderne picturale esthetiek die gestalte kon geven aan de spirituele vernieuwing die de katholieke kerk op het oog had.

Voor de basiliek Onze-Lieve-Vrouw  van Scherpenheuvel ontwierp Theodoor Van Loon een hele cyclus van schilderijen met als thema het leven van Maria. De opdracht hiervoor kwam van de architect van de basiliek, Wenceslas Cobergher.

Van 10 oktober 2018 t.e.m. 13 januari 2019 zijn een 40-tal werken van Theodoor Van Loon te bewonderen in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) in Brussel.  De expo Theodoor van Loon, de eerste Zuid-Nederlandse caravaggist tussen Rome en Brussel brengt je voor de allereerste keer in aanraking met het oeuvre van deze atypische kunstenaar. De confrontatie met de werken van zijn tijdgenoten (Rubens, Barocci, Bloemaert) toont welke rol Van Loon precies speelde in zijn tijdperk. Meer info  vind je op www.bozar.be.

Datum
vrijdag 16 november 2018 - 20:00
zaterdag 17 november 2018 - 20:00
Prijs
€ 18 (gratis ticket voor de tentoonstelling in BOZAR inbegrepen)

Afbeeldingen

  • Theodoor Van Loon © KIK-IRPA, Bruxelles